måndag 31 mars 2008

Takarbete

Det har nu gått 3 veckor. På dessa veckor har ytterväggar snickrats ihop och rest, taket har fått svall, papp och läkt. Huset är nu tätt! Med tanke på förra ingägget med bilder på snö inomhus kan jag informera om att det nu är upptorkat. Fördelen med att bo vid havet är att det blåser en hel del och med solens hjälp har allt torkat upp. Eftersom det har varit uppehåll hela veckan har vi väntat med att täcka igen fönster och dörrhål för att få så mycket korsdrag som möjligt. Med hjälp av byggfläktar kommer vi snart att kunna isolera inneväggarna. Men först börjar vi med innetaket!
I fredags gjorde Ola sin sista dag på bygget. Nja kanske inte sista, han kommer säker in och gästspelar när vi behöver hjälp med de stora fönsterpartierna och annat som kräver en stor och stark snickare.
Sista arbetspasset med Ola, nu får Tobbe klara sig själv.

Efter 3 veckors arbete. Huset är nu tätt!

Halva huset har fått tak.

Arbete med ryggåstaket


En Limmträbalk på 12 m bär upp takstolarna

Tobbe njuter av utsikten = )

"Skottning i hus" och den årliga Påskfesten hos fam Almquist

Påskafton, dagen efter husresning. Det har snöat hela natten och det är den kallaste påsken jag kan minnas. Man har blivit bortskämd de senaste åren för då har man kunnat sitta ute i vårsolen. För första gången och förhoppningsvis sista gången har vi skottat inne i vårt hus. Vi började denna Påskafton med snöskottning och därefter var det påskfest med släkten.

Viggo och Melvin


Hjälp!!!

Melvin

Viggo skottar i sitt rum

Tobbe skottar i vårt sovrum.

Viggo mycket stolt efter att ha hittat sitt påskägg

Nellie och Melvin med sina påsägg

Småkusierna njuter av en fantastiskt god påskmiddag made by Sara

10 vuxna 12 barn. Det gäller att ha stort hus när man bjuder in familjen (Annas sida)

Melvin och Anna

lördag 22 mars 2008

Stomresning

På Långfredagen samlades ett gäng med glada snickare. Tobbe, Ola, Björn, Totte och kranbilsföraren Claes var på hugget trots det dåliga vädret. Det snöade och regnade om vartannat men arbetet flöt på och nedan kan ni se resultatet.
Tack Björne, Ola och Totte för all hjälp med resningen!!!!!!

Husets södra sida

Husets norra sida på plats


Hustes östra sida

Takstol kommer flygande...

Umgängelsdel

Fastmontering av vägg

Björne förankrar väggen i plattan

Husets nord-västra sida

En vacker vy mot tomtens baksida

Den östra sidan på väg...

Bröderna Ola och Totte

Gavelspets sätts på plats

En elefant balanserade...

Fönstertittare

Full aktion

Norra delen på väg

Husets västra gavel kommer på plats.


torsdag 20 mars 2008

Takstolar har fått panel och gips

Morgonen är det mest stressigaste tiden på dygnet. Två småkillar ska göras iordning till dagis, morgontrötta tonårsdottern ockuperar badrummet, hunden ska ha sin morgonrunda och själv är jag glad om jag har lyckats med att fixa en anständig look de fem minutrarna som blir över till mig. Man är verkligen på högvarv från den sekunden man går upp ur den varma goa sängen.

Denna morgonen följde Viggo som vanligt med sin pappa till bygget. Kl 0700 kom jag och Melvin och hämtade upp honom. Jag är verkligen glad för att jag tog med mig kameran för det var en alldeles underbar morgon. Havet låg stilla som en jättelik spegel och vårfåglarna kvittrade i solen. Ett "Halleluja moment" som Idol Kirsti skulle ha sagt. ... all stress var som borta och jag fann bara en känsla av ro och en lyckokänsla över tanken att jag inom kort kommer att få vakna och börja min morgon på denna underbara plats.

Vy från vardagsrummet

Takstolar har blivit kädda med panel och gips

Ihopsnickring av inneväggar har påbörjats. Denna vägg som ligger i framkant är bärande. Imorgon är det "dagen D". Kranbilen kommer och vi ska resa resten av väggarna och lägga tak.

tisdag 18 mars 2008

Ytterväggar klara för resning

En arbetsvecka har gått och det har hänt en hel del på bygget. Ytterväggarna är nu ihopsnickrade och de som vi inte har kunnat resa för hand kommer vi att resa med kranbilen som kommer på fredag.


Måndag morgon kl 07.00 Tobbe och Ola lika glada inför arbetsvecka nr 2

En hel del väggar har kommit upp. Nu börjar det likna ett hus = )

Spännande detalj med fönster...

Husets södra sida

Tobbe och hans kära mor Maj njuter i vårsolen.

Melvin kollar läget i byggcontainern

Entrén väntar på sin cederträpanel

Vår "vakthund" Petsson har funnit sin plats

Väggar och takstolar i väntan på kranbil

onsdag 12 mars 2008

Val av takpanna

Nu har vi gjort vårt val av takpanna. Det blir en ljusgrå ytbehandlad takpanna som kommer passa perfekt till hängrännor och stuprör som kommer att vara i aluzink.

Inspirationsbild. I vår entré kommer vi att ha fjällpanel i cederträ. Vi kommer att ha en svart dörr och sidoljus som på bilden ovan. Hängrännor och stuprör i aluzink som på bilden.

2-kupig ytbehandlad takpanna i ljusgrått


tisdag 11 mars 2008

Första väggen klar

Nu är den första väggen klar. Vi bygger alla väggar på plattan. Därefter tar vi dit en kranbil för att resa dem och takstolarna. Väggarna i den högra (sett från vägen) huskroppen är på 2,60 m i höjd för att få lite extra rymd. I den andra delen av huset kommer vi ha ryggåstak med 4,70 m upp i nock.

Husets västra gavel i ett stycke

Viggo ska bara med pappa varje morgon till tomten för att övervaka bygget.
Jag och Melvin hämtar upp honom på väg till dagis.